Danmark falder længere ned på listen over EU-lande med flest asylansøgere per indbygger

23-12-2021

Danmark er røget markant ned på listen over EU-lande med flest asylansøgere, viser beregninger fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

På listen over hvilke EU-lande, som modtager flest asylansøgere per indbygger, er Danmark rykket længere ned. Det viser en ny opgørelse, som Udlændinge- og Integrationsministeriet har lavet på baggrund af tal fra Eurostat.

Mens Danmark i 2019 lå på en 17. plads over lande med flest asylansøgere per indbygger, faldt Danmark sidste år til en 19. plads. Og opgørelsen viser, at Danmark i det første halvår af 2021 er faldet yderligere en plads ned på opgørelsen.

Tilbage i 2014 var Danmark på listens femteplads, som har været den højeste placering på opgørelsen. Hvis Danmark havde fastholdt den placering i årene frem, ville vi – alt andet lige – have modtaget titusindvis flere asylansøgere.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udtaler:

“Jeg er godt tilfreds med, at Danmark ligger i bunden af denne opgørelse.

Hvis vi havde fastholdt vores femteplads i årene efter 2014, ville titusindvis af udlændinge nu have boet i Danmark. Det ville have betydet enorme integrationsudfordringer med at finde boliger og udbetale overførselsindkomster til folk.

Jeg er derfor glad for, at skiftende regeringer har ført en stram udlændingepolitik, og jeg er ikke i tvivl om, at det er afgørende for den historisk lave tilstrømning til Danmark.

Til gengæld afsætter vi markant flere penge til at hjælpe i nærområderne. Sådan kan vi faktisk hjælpe flere flygtninge samtidig med, at vi passer på vores eget samfund ved at undgå for meget indvandring.”

Fakta

Se opgørelsen (nyt vindue åbner)

Tabellen er en opgørelse over Danmarks placering i EU på baggrund af antal asylansøgere per indbygger. Tabellen går fra 2008 til første halvår i 2021.

Danmarks højeste placering var i 2014, hvor Danmark lå femte øverst blandt EU-landene på baggrund af antal asylansøgere per indbygger. Siden da er Danmarks placering faldet, så Danmark i 2020 lå på en 19. plads, hvilket er den laveste placering på opgørelsen.

Og de nye tal viser, at Danmark i det første halvår af 2021 er faldet yderligere en plads ned på listen, så Danmark nu er på 20. pladsen.

Hvis Danmark fortsat havde ligget på en femteplads i årene efter 2014, ville Danmark – alt andet lige – have modtaget titusindvis flere asylansøgere end de knap 39.000 personer, som rent faktisk søgte asyl i Danmark fra 2015 til 2020.